Naturligtvis beror det på vad du vill uppnå…

Vill du ha hög teknisk kvalité på en print måste det finnas tillräckligt med pixlar. Sedan beror det också på bildens innehåll. Svart bakgrund med en vit prick klarar sig med ett fåtal pixlar. Mycket detaljer och stor dynamik ställer mycket högre krav.

Gör helst inte om bilden i den storlek du vill ha. Berätta i stället vilken storlek bildytan ska ha och eventuell vit kant. Jag använder ett speciellt utskriftsprogram som interpolerar bilden till rätt storlek och det gör ett bättre jobb än PhotoShop. Dessutom skärper det bilden bättre och utan risk för överskärpning eller artefakter. Finns det inte tillräckligt med pixlar för utskrift måste man lägga till pixlar, sk interpolering. Detta för att få tillräckligt med pixlar för att få en bra utskrift. Det är lätt att överskärpa en bild och det kanske ser bra ut på bildskärmen, men på en utskrift syns artefakter tydligt. Undvik alltså även skärpning för utskrift när du skickar bilder till mig.

Vill du simulera utskriften på bildskärmen kan du göra det genom sk “soft proofing”. Ladda då ner pappersprofilen för det papper du vill ha och gör en simulering i PhotoShop. Detta är extra viktigt vid utskrift på matt papper. Förutsättningen är naturligtvis att du har en kalibrerad bildskärm och rätt belysning i rummet.

Undvik självdestruktiva format som .jpg, det är till för webben. Skicka helst filer i .psd (PhotoShop’s eget format) eller .tiff. Använd också Adobe RGB genom hela flödet, den mindre färgrymden sRGB är till för webben.