Skillnaden mellan olika fotopapper är enorm!

Det finns många tillverkare av Fine Art fotopapper, men de stora med egna pappersbruk är Canson och Hahnemühle. Canson har tillverkat papper i över 450 år och fotopapper i 150 år. Konstnärer som Degas, Ingres, Picasso, Matisse och Warhol har också använt papper från Canson. Inget annat papper har en sådan kombination av tradition och kvalité.

Ett fint Fine Art-papper av hög klass får fram det bästa ur en bra bild. Helst ska man inte ha glas framför. Då tar man bort de fina egenskaperna i pappret eller canvasduken. Om du måste skydda dina verk erbjuder jag färdiga ramar med museeglas från NielsenDesign.

Fine Art-papper:

Canson Baryta Prestige 340 g
Baryta Prestige är en blandning av syrafritt alfa-cellulosa och bomull med en beläggning av äkta bariumsulfat. Precis som de gamla mörkrumspapperna var i ytan. Tack vare sin extremt höga Dmax* och exceptionella gråtoner passar Baryta Prestige för skarpt svart-vita foton, men även för utskrift av färgfoton. Detta papper är min absoluta favorit och passar dig som vill ha den högsta kvalitén när det gäller svärta och detaljer.
Knappast en tillfällighet att detta papper blev valt till bästa fotopapper för bläckstråleskrivare av TIPA 2017.

Canson Rag Photographique 310 g
Rag Photographique har en extra slät yta som ger pappret en mycket behaglig sammetslen struktur. En av marknadens högsta Dmax* för denna typ av syrefria papper utan optiskt vitmedel. 100 % bomulls konst- och fotopapper som är museiklassat. Pappret har en exceptionell mjuk vit ton tack vare tillsatsen av naturliga mineraler, framtaget för att tillgodose behovet av konstnärspapper med lång livslängd för digitaltryck. Rag Photographique är museeklassat. Detta papper ger även den högst uppnåeliga Dmax* tillgänglig på marknaden. Passar för utskrift av konstmotiv och fotografier, såväl svart/vitt som färg.
Finns även dubbelsidigt i 210 g för utskrift av fotoböcker och portfolios.

Canson Edition Etching Rag 310 g
Museeklassat konstnärspapper med jämn textur som påminner om genuina etsnings- och grafikpapper. Pappret har den finaste vita ton tillgänglig på marknaden och återger djupa svarta tryck med utmärkt bildskärpa och optimal färggradering. Passar för tryck av detaljarbeten, färgfotografier, landskapsbilder och svart/vita porträtt. Samma egenskaper som Rag Photographique men med mer struktur. Ytan kan därför vara lite mer förlåtande.

Canson PrintMaKing Rag 310 g
Traditionellt mold-tillverkat grafikpapper på 100% bomullsbas utan tillsatser av optiska vitmedel. Det här är ett speciellt fine art papper som framhäver ditt verk på ett prestigefyllt sätt. Ytan har en struktur som gamla hantverksmässiga konstnärspapper.

Canson Aquarelle Rag 310g
Är en papperstyp som får dina utskrifter att påminna om akvarellmålningar. Perfekt för sk giclée-tryck vid reproduktion av akvarellmålade konstverk. Canson Aquarelle Rag är ett matt Fine Art papper med kraftig struktur. Strukturen gör att dina utskrivna bilder kommer att träda ut ur papperet och ger riktigt fina effekter till exempelvis abstrakta bilder. Aquarelle Rag har en varm, vit ton och är helt fritt från optiska vitmedel.

Bra standard fotopapper:

Canson Photo Luster Premium RC 310 g
Ett klassiskt 310 grams halvblankt fotopapper. Det är framställt av alfa-cellulosa och är syrafritt. Ytan är lik den man
känner igen från vanligt standardfotopapper och barytapapper. Det kan användas till många olika typer av vanliga fotoutskrifter. Ytan är väldigt lik Baryta Prestige men lite vitare. Detta papper vann år 2015 en TIPA pris för årets fotopapper. Passar för både svart/vita och färgfotografier.

Canson Photosatin Premium RC 270g
Ett annat bra standardpapper med slätare yta än Lustre Premium. Det är framställt av alfa-cellulosa och är syrafritt. Ytan är lik den man känner igen från vanligt standardfotopapper och barytapapper.
Det kan användas till många olika typer av vanliga fotoutskrifter. Bra om du vill ha ett halvblankt papper, men med mindre reflexer.

Canson Imaging Matte 180 g
Universellt, högupplöst fotopapper som återger färger på ett bra sätt. Rekommenderas för foton och affischer med matt yta. Fungerar bra för laminering.

Förväntad livslängd

Hållbarheten med Canons LUCIA PRO-bläcksystem och kvalitetspapper är mycket god. Det tar mellan 50 och 200 år, beroende på hur bilden ramas, monteras och förvaras innan märkbara färgförändringar uppträder.

För priser klicka här

* Dmax beskriver det mörkaste svarta (mätt som optisk densitet) som en skrivare kan åstadkomma eller ett papper kan prestera. Ett matt papper har betydligt lägre Dmax än ett halvblankt. Kontrastområdet är ofta fyra ggr högre hos ett halvblankt.