Betraktningsljus

En ofta underskattad del i fotografins kedja. För att en utskriven bild ska kunna betraktas på ett riktigt sätt måste den visas under kontrollerade ljusförhållanden. Tittar du på en bild i vanligt glödlampsljus blir färgerna helt annorlunda än om du tittar på den i lysrörssken. Vad är då rätt betrakningsljus?

Det finns en ISO-standard som kan vara till god hjälp. Den säger följande:

  • Rumsbelysningen ska vara 1/4 till 1/8 av skärmens ljusstyrka. Dvs mellan 50 och 100 lux om du har rätt ljusstyrka på skärmen.
  • Betraktningsljuset ska vara 500 lux och ha en färgtemperatur på 5000K.

Naturligtvis ska inte rummet ha färger eller dagsljusinslag som påverkar det hela. Betraktningsljuset ska alltså vara 4-5 ggr starkare än den vanliga rumsbelysningen. Ett vanligt fel är att bildskärmen är för ljus. Tänk på att ett vitt papper under betraktningsljuset ska se lika ut som en vit bildskärm. Både i ljusintensitet och färgtemperatur. Då har du bra förutsättningar att göra en bra bedömning.

Billigt och bra betraktningsljus kan du få genom att använda Solux halogenlampor. De har ett högt CRI-index på runt 98 av max 100. Det betyder att de har ett ljus väldigt likt den dagsljuslika spektralfördelningen man standardiserat på.

Viktigt att tänka på är naturligtvis i vilket ljus du kommer att betrakta dina bilder. Vet du att bilderna alltid ska visas i ett glödlampsljus av en viss spektralfördelning ska bilderna naturligtvis skrivas ut för dessa förhållanden. Visar du dina bilder under varierande och okända förhållanden är det klokt att hålla sig till standarden.